Glivice atletskega stopala in stopal

gobe

Atletsko stopalo, imenovano tudi tinea pedis, je nalezljiva glivična okužba, ki prizadene kožo na stopalih. Lahko se razširi tudi na nohte na nogah in rokah. Glivice na stopalih povzročajo mehurje, draženje, srbenje, slab vonj itd. Glivično okužbo imenujemo atletsko stopalo, saj so običajno najbolj prizadeti športniki. Zdrava stopala pokazati? Exodermin , za lepa in sveža stopala.

Atletsko stopalo ni resna bolezen, je pa včasih zahrbtna in v nekaterih primerih težko ozdravljiva, zlasti pri ljudeh s sladkorno boleznijo ali oslabljenim imunskim sistemom .

Kateri so vzroki za nastanek gliv?

Atletsko stopalo se pojavi, ko na stopalih rastejo glivice tinea. Glivo je mogoče okužiti z neposrednim stikom z okuženo osebo ali z dotikom površin, okuženih s samo glivo. Gliva uspeva v toplem, vlažnem okolju. Pogosto ga najdemo v tuših, garderobah in okoli bazenov (to pojasnjuje, zakaj so športniki najbolj prizadeti).

Kdo je ogrožen?

ženska z gobami

Vsakdo se lahko okuži z glivicami, vendar obstajajo določena vedenja, ki povečajo tveganje. Dejavniki, ki povečajo tveganje za napad gliv, vključujejo:

 • Obisk javnih prostorov z bosimi nogami, zlasti garderob, tušev in bazenov
 • Deljenje nogavic, čevljev ali brisač z okuženo osebo
 • Nošenje tesnih in zaprtih čevljev
 • Ohranjanje mokrih nog dalj časa
 • Imeti prepotene noge
 • Manjša poškodba kože ali nohtov na stopalu

Kakšni so simptomi gliv?

stopala

Obstaja veliko možnih simptomov, ki jih je mogoče izslediti nazaj do atletskega stopala, ki vključujejo:

 • Srbenje, mravljinčenje in pekoč občutek med prsti ali na podplatih.
 • Pretisni omoti in mehurji na stopalih, ki srbijo.
 • Pokanje in luščenje kože na stopalih, najpogosteje med prsti in na podplatih.
 • Suha koža na podplatih ali ob straneh stopala.
 • Nohti rumeni ali temni, debeli in lomljivi.
 • Nohti na nogah odpadajo z nohtne posteljice.
 • Slab vonj.

Kako se diagnosticira atletsko stopalo?

Zdravnik lahko diagnosticira atletsko stopalo na podlagi simptomov. Ali pa naredite kožni test, če niste prepričani, ali vaše simptome povzroča glivična okužba.

Test kožne lezije s kalijevim hidroksidom je najpogostejši test za diagnosticiranje glivic stopal. Pri tem testu se majhen del okužene kože postrga in odloži v kalijev hidroksid. KOH uniči normalne celice in pusti celice gliv nedotaknjene, ki jih je mogoče zlahka prepoznati pod mikroskopom.

Mikoza in glive: zdravila

bosih nog na plaži

Glivice in mikoze pogosto podcenjujemo ali jih preprosto zdravimo z domačimi sredstvi, kot je belilo ali kakšna preprosta krema. Čeprav zdravljenje gliv ne zahteva vedno zdravil, bi bilo koristno razumeti napredovanje okužbe, posredovati takoj in ustrezno.

Gobe ​​lahko zdravimo z lokalnimi protiglivičnimi zdravili brez recepta ali z mikonazolom, terbinafinom, klotrimazolom, butenafinom, tolnaftatom itd.

Zdravila na recept za zdravljenje glivic so: lokalni klotrimazol, peroralni, kot so itrakonazol, flukonazol ali terbinafin, za peroralno uporabo, lokalna steroidna zdravila za zmanjšanje bolečega vnetja, peroralni antibiotiki, če se zaradi kože in mehurjev razvijejo bakterijske okužbe.

Zdravljenje doma izvajamo tudi v preventivne namene: noge lahko namočimo v slano vodo ali razredčen kis, da se žulji posušijo.

Alternativna terapija: Olje čajevca, znano tudi kot olje čajevca, se pogosto uporablja kot alternativno zdravljenje za zdravljenje atletskega stopala in glivic z določenim uspehom. Še en dober način za nego stopal je izbira naravnih izdelkov, kot je krema Zenidol .

Zapleti

čevlji

Glivice in mikoze stopal, če jih ne zdravimo, vodijo do različnih zapletov. Blagi zapleti vključujejo alergijsko reakcijo na glivico, ki lahko povzroči mehurje na nogah ali rokah. Možno je tudi, da se glivična okužba ponovi. Prav tako lahko pride do resnejših zapletov, če se razvije sekundarna bakterijska okužba. V tem primeru lahko vaše stopalo oteče, se vname in povzroči bolečino. Gnojni izcedek in zvišana telesna temperatura sta dodatna znaka bakterijske okužbe. Možno je tudi, da se bakterijska okužba razširi na limfni sistem. Okužba kože lahko povzroči okužbe limfnega sistema ali bezgavk z zelo resnimi posledicami.

Oglejte si najboljše naravne izdelke za boj proti glivicam in mikozam stopal …

Dolgoročne možnosti

Tako so lahko glivične in mikozne okužbe blage ali hude. Nekateri se hitro razrešijo, drugi pa trajajo dolgo. Okužbe se na splošno dobro odzivajo na protiglivično zdravljenje. Vendar se je glivičnih okužb včasih težko popolnoma znebiti, zato bo morda potrebno dolgotrajno zdravljenje s protiglivičnimi zdravili, da se prepreči ponovitev.

Preprečevanje

ženska z bosimi nogami

Obstaja več ukrepov, ki lahko pomagajo preprečiti glivične in glivične okužbe:

 • Vsak dan si umijte noge z milom in vodo ter jih temeljito osušite, še posebej med prsti.
 • Nogavice, odeje in brisače operite v vodi pri temperaturi 60 °C ali več. Kombinacija temeljitega umivanja in uporabe lokalnih protiglivičnih zdravil bi morala rešiti večino primerov. Čevlje je mogoče razkužiti z razkužilnimi robčki ali posebnimi razpršili.
 • Vsak dan na noge nanesite protiglivični prašek ali kremo.
 • Ne delite nogavic, čevljev ali brisač z drugimi.
 • Nosite sandale v javnih tuših, okoli javnih bazenov in drugih javnih mestih.
 • Nosite nogavice iz zračnih vlaken, kot so bombaž ali volna, ali iz sintetičnih vlaken, ki odvajajo vlago stran od kože.
 • Zamenjajte nogavice, ko so vaše noge potne.
 • Naj vaša stopala dihajo, ko ste doma, medtem ko ostanete bosi.
 • Nosite čevlje iz zračnih materialov.
 • Zamenjajte dva para čevljev, vsak drugi par nosite vsak drugi dan, da se čevlji med uporabo posušijo. Vlaga bi glivi omogočila, da še naprej raste.

Preprosti previdnostni ukrepi, ki lahko preprečijo zahrbtno bolezen, ki jo je, če jo sprejmemo pravočasno in ustrezno, enostavno rešiti.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *