Kako ohraniti pravilno zdravje prostate

prostataRak prostate je med najpogostejšimi vzroki smrti zaradi raka pri moških po vsem svetu. To so zastrašujoče številke, poleg raka pa obstajajo številne druge zdravstvene težave s prostato, ki lahko s staranjem moških postanejo težava. Benigna hiperplazija prostate naj bi prizadela približno 90 % moških, starejših od 70 let, prostatitis pa je najpogostejši razlog za urološke obiske pri moških, mlajših od 50 let. Jasno je, da je zdravje prostate pomembno vprašanje in izobraževanje je eden najboljših načinov, da ostanete zdravi.

S spremembo prehrane in življenjskega sloga je mogoče zmanjšati tveganje za nastanek zdravstvenih težav s prostato. In če se že spopadate z nekaterimi od teh težav, obstajajo zelišča in dodatki, ki vam lahko pomagajo zmanjšati vnetje, se boriti proti povečanju prostate in zavirati rast rakavih celic.

Tukaj so najboljši izdelki za nego prostate – Prostero – Boj proti prostatitisu, ali je to res mogoče?

Kaj je prostata?

prostata

Prostata je žleza v velikosti kostanja v moškem reproduktivnem sistemu. Obdaja del sečnice (cev, ki izprazni mehur) tik pod mehurjem in nad mišicami medeničnega dna.

Najpomembnejša funkcija prostate je proizvodnja tekočine, ki sestavlja spermo v kombinaciji s semenčicami iz mod in tekočinami iz drugih žlez. Vse te tekočine se združijo v sečnici in omogočajo pravilno delovanje semenčic, ki so odgovorne za plodnost pri moških.

Mišice prostate imajo tudi pomembno vlogo pri razmnoževanju, saj zagotavljajo, da se sperma močno pritisne v sečnico in se med ejakulacijo izvrže navzven. Da bi preprečili vstop sperme v mehur med ejakulacijo, prostata in mišica zapiralke mehurja zapreta sečnico do mehurja.

Druga zelo pomembna funkcija prostate je hormonska presnova. V prostati se moški spolni hormon testosteron pretvori v biološko aktivno obliko, imenovano dihidrotestosteron (DHT). DHT je androgeni hormon, ki igra vlogo v puberteti in pomaga moškim razviti svoje značilnosti odraslih moških.

Najpogostejše zdravstvene težave s prostato

Rak na prostati

Rak prostate: Rak prostate je postal velik javnozdravstveni problem po vsem svetu. Ta oblika raka je, ko se v tkivih prostate tvorijo maligne rakave celice. Znaki raka prostate vključujejo šibek curek urina ali pogosto uriniranje; bolečina ali pekoč občutek pri uriniranju; kri v urinu ali semenu; bolečine v medenici, hrbtu ali bokih; utrujenost; omotica in kratka sapa.

Benigna hiperplazija prostate (BPH): Benigna hiperplazija prostate je, ko se prostata s staranjem moških vname ali poveča. Ko se to zgodi, prostata stisne sečnico, kar oteži uriniranje, kar vas ogroža zaradi okužbe mehurja ali kamnov v mehurju.

Prostatitis: je vnetje ali okužba prostate, ki pogosto povzroča otekanje in bolečino. Prav tako lahko povzroči težave z uriniranjem, spolno disfunkcijo in splošne zdravstvene težave, kot sta občutek utrujenosti in depresije. Za razliko od večine drugih zdravstvenih težav s prostato se prostatitis pogosteje pojavlja pri mladih in moških srednjih let.

Obstajajo tri vrste prostatitisa: nebakterijski prostatitis (najpogostejši tip), bakterijski prostatitis in prostatodinija. Nebakterijski prostatitis je lahko posledica stresa in neredne spolne aktivnosti. Bakterijski prostatitis je lahko posledica bakterij, virusov ali celo spolno prenosljive bolezni. Prostodinija, znana tudi kot kronični prostatitis, je lahko bakterijska ali posledica vnetja prostate in pogosto povzroča bolečine v medenici.

Najboljša naravna zdravila za zdravje prostate

prostata

Sprememba prehrane in življenjskega sloga

Zaužijte naslednja živila in dodatke ter naredite naslednje spremembe življenjskega sloga, da boste ohranili optimalno zdravje prostate.

 • Paradižnik: Paradižnik (še posebej kuhan) vsebuje likopen, ki je ključnega pomena za zdravje prostate.
 • Ribe: živila, bogata z omega-3, kot so divje ulovljene ribe, zmanjšajo vnetje prostate.
 • Zeleni čaj: Zeleni čaj je najpomembnejša pijača proti staranju, saj vsebuje najvišjo raven antioksidantov. Pomaga pri razstrupljanju in zdravju prostate. Razstrupljanje lahko pomaga pri zdravljenju ali lajšanju simptomov prostatitisa.
 • Bučna semena: bučna semena in bučno olje podpirajo zdravje prostate zaradi visoke vsebnosti karotenoidov in vitaminov, topnih v maščobah. Bučna semena vsebujejo cink, ki deluje kot diuretik in pomaga pri praznjenju mehurja in zmanjšanju vnetja.
 • Izogibajte se velikemu uživanju mesa in mlečnih izdelkov: visoka poraba mlečnih izdelkov in mesa je povezana s povečanim tveganjem za raka na prostati. To je lahko posledica visoke ravni zaviranja vnosa kalcija vitamina D, ki je pokazal lastnosti proti raku.

Telesna aktivnost

Vadba ima sposobnost uravnavanja ravni hormonov, preprečevanja debelosti, izboljšanja imunskega delovanja in zmanjšanja oksidativnega stresa.

Dodatki in dodatki

Ribje olje

 • Vitamin E: Vitamin E igra vlogo antioksidanta v telesu.
 • Vitamin D: Povezava med zmanjšano izpostavljenostjo soncu ali pomanjkanjem vitamina D in povečanim tveganjem za raka prostate v zgodnejši starosti in z bolj agresivnim napredovanjem kaže, da bi morala biti ustrezna prehrana z vitaminom D prednostna naloga moških vseh starosti.
 • Selen: ima številne prednosti, vključno z zmožnostjo povečanja imunosti, zmanjšanja tveganja za raka in podaljšanja življenjske dobe. 200 mikrogramov selena na dan vodi do opaznega zmanjšanja raka prostate.
 • Likopen: Likopen je močan antioksidant, ki daje sadju in zelenjavi rdečo barvo. Močneje se aktivira s kuhanjem paradižnika. Večja poraba je povezana z manjšim tveganjem za raka na prostati.
 • Cink: Pomembna prednost cinka je vloga, ki jo ima pri zdravju prostate. Okužbe, stres in prehrana vplivajo na raven cinka, ki se pri ljudeh s težavami s prostato znatno zmanjša.
 • Ribje olje: Znano je, da ribje olje zmanjšuje vnetje, ki lahko vodi do prostatitisa in raka prostate.
 • Saw Palmetto: lahko izboljša simptome benigne hiperplazije prostate in prostatitisa, zato je eden najpogosteje uporabljenih dodatkov pri moških z zdravstvenimi težavami s prostato.
 • Kopriva: Kopriva deluje protivnetno, protirakavo in protivirusno. Prav tako krepi imuniteto in lajša simptome BPH zaradi spojin, ki jih vsebuje, kot so fitosteroli, lignani in polisaharidi.

Kopriva

Previdnostni ukrepi za zdravje prostate

Preden iščete katero koli zdravilo ali obliko alternativne medicine, zlasti za zdravljenje raka, se prepričajte, da ste naredili potrebne spremembe v življenjskem slogu in v svojo prehrano vključili zgornjo prehrano, živila in dodatke. Pogosto je najboljše zdravljenje prostate preventiva.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *