Katera živila vključujejo ketogeno dieto?

ketogena dieta

Vsak si želi biti fit in se znebiti odvečnih kilogramov in kalorij. Trgovina je dala na voljo vse vrste hrane širši javnosti. V bližnjem supermarketu ni težko najti vsega, kar potrebujemo, da se držimo načrta obrokov. Priljubljenost diet je običajno vnaprej določena s tem, kako zmožne so nam pomagati doseči našo sanjsko postavo. Eden, ki je v zadnjih letih pridobil veliko popularnost, je keton, ki ga pogosto imenujemo preprosto keto. Toda kaj točno je?

Večina vas bi morala vedeti, da človeško telo pridobiva energijo predvsem z nabiranjem zalog ogljikovih hidratov (sladkorja). Odlagajo se v jetrih, ki jih predelajo s postopkom, imenovanim glikoliza. Glavni cilj ketogene diete je obrniti to zaporedje in prisiliti telo, da uporabi svoje maščobne zaloge za pridobivanje vitalnosti in zmogljivosti. Pri večini ljudi obdobje prilagajanja traja od 1 do 2 tedna. Ta vrsta prehrane je na splošno priporočljiva za ljudi, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo, sladkorno boleznijo tipa 2 in epilepsijo, da bi olajšali njihovo stanje. Trenutni trg je preplavljen z različnimi vrstami izdelkov, ki delujejo po principu ketoze. Ena od teh so naravne filmsko obložene kapsule s Keto Light Plus.

Kaj morate vzeti za ketonsko dieto?

polna ženska

Preklapljanje med dietami vedno deluje rahlo stresno na telo, ne glede na to, kakšna je. Lahko poskusite z razstrupljanjem z aktivnim ogljem, preden nadaljujete z vključevanjem načel keto diete v vašo dnevno rutino, da boste lažje očistili odpadke in naredili celotno izkušnjo bolj prijetno. Način priprave hrane je več kot pomemben tudi za to, kako vplivajo na nas.

Kuhanje ima lahko tudi svojo strupeno stran. Ne zanemarite in vnaprej preučite, katere tehnike so najbolj primerne za izdelke, ki so na seznamu dovoljenih živil keto diete. Ker je njen glavni cilj prehod od glikolize preko likolize (razgradnje maščobe kot vira energije za telesne celice) do doseganja ketoze, je treba upoštevati, da bo treba upoštevati nekatere omejitve.

V prvih 2 tednih prilagajanja telesa na novo prehrano bodite pripravljeni na naslednje manjše težave:

 • Postopno izginotje občutka lakote.
 • Odstranitev vonja acetona iz telesnih tekočin.
 • Rahel glavobol.
 • Pogosta potreba po obisku kopalnice.

Naravni načini, da naše telo doseže stanje ketoze, so:

1. Spoštovanje posta.
2. Poraba ne več kot 25-30 g. ogljikovi hidrati na dan – približno 1-2 rezini belega kruha.

Takšni naj bodo deleži hranil na krožniku – 80 % – maščobe, 15 % – beljakovine in 5 % ogljikovi hidrati.

Kako doseči, da jetra kurijo maščobe?

družina na trgu

V nadaljevanju smo izbrali nekaj dobrih nasvetov, kako spodbuditi jetra, da namesto ogljikovih hidratov kurijo maščobe, da naše telo ne bo trpelo zaradi pomanjkanja energije.

 1. Osredotočite se na živila, ki vsebujejo koristne omega-3 maščobne kisline: losos, sled, skuša, kozice, sardele, jastogi, morski sadeži, avokado, olivno olje, oreški in semena.
 2. Največja dovoljena količina ogljikovih hidratov ne sme presegati 30 g. na dan.
 3. Pijte čim več tekočine – od 2 do 4 litre na dan, da navlažite telesne celice.
 4. Vključite tudi največjo količino beljakovin.
 5. Število obrokov na dan ne sme biti več kot 3 (tri).
 6. Poiščite čas za druge sprehode v naravi, jogo, tek in pilates.

Katera živila so dovoljena na keto dieti?

keto živila

Ketogena dieta ni tako restriktivna, kot si nekateri predstavljajo. Pravzaprav je izjemno primeren za ljubitelje mesa in rib. Toda kaj točno vključuje njegov nasvet? Pa ugotovimo!

 • Meso: lahko uživate rdeče meso, klobase, slanino, piščanca, purana in šunko.
 • Ribe in morski sadeži, nasičeni z omega-3 maščobnimi kislinami: losos, sled, kozice, jastog, rakovice, školjke, rapani, skuše in tuna.
 • jajca.
 • Majhno število mlečnih izdelkov: sir z nizko vsebnostjo maščob, smetana in maslo.
 • Oreščki in semena: mandlji, orehi, sončnična semena, bučna semena, lanena semena in indijski oreščki.
 • Zdrava olja: dovoljeno je ekstra deviško oljčno olje, kokosovo in avokadovo olje.
 • Avokado: To je eden izmed najbolj nasičenih izdelkov z omega-3, zato jejte v zadostnih količinah. Z zdravim guacamolom se lahko redno ukvarjate.
 • Nizka vsebnost ogljikovih hidratov in zelena listnata zelenjava: rukola, rdeča lolo, paradižnik, čebula, česen, redkev, špinačna paprika, zelena solata itd.
 • Začimbe: jedi začinite s soljo, poprom in različnimi zelišči in začimbami.

Katera živila so na ketonski dieti prepovedana?

škodljiva živila

Vsak načrt obroka nalaga nekatere omejitve. Tukaj bomo pozorni na glavne izdelke, ki jih boste morali izključiti iz svojega jedilnika, da aktivirate ketozo v telesu.

Jaz sem:

 • Stranski proizvodi iz sladkorja: gazirane pijače, pecivo, slaščice, sladoled, sladkarije, čokoladni sadni sok itd.
 • Žita in škrobna živila: skoraj vsak posamezen derivat pšenice, vključno z žiti (riž, grah, koruza itd.) ter testeninami.
 • Sadje: Morda boste presenečeni, vendar boste morali iz svoje prehrane odstraniti skoraj vse sadje. Vsebujejo velike količine glukoze, ki se ji je treba izogibati. Za jesti so majhne rdeče in jagodičevje, kot so jagode, robide in borovnice.
 • Predstavniki Bobovih: Absolutno vsak izmed njih.
 • Korenina: vsa je nasičena s preprostimi ogljikovimi hidrati, zato pozabite na krompir, korenje in jedi iz pastinaka.
 • Izdelki z nizko vsebnostjo maščob: mnogi od njih nadomestijo maščobo z ogljikovimi hidrati.
 • Začimbe in omake: vse, kar je nasičeno z ogljikovimi hidrati, predelanimi sladkorji in nezdravimi maščobami.
 • Nezdrava maščoba: Pozabite na predelana in rastlinska olja.
 • Alkohol: Zaužiti ga je treba v izjemno omejenih koncentracijah, saj vsebuje veliko sladkorja.

Katere osebe se priporočajo in za katero neketogeno dieto?

ženska se meri na lestvici

Vsaka dieta je lahko primerna in neprimerna za posamezne skupine ljudi. Tisti, ki lahko kar najbolje izkoristijo keto dieto, so profesionalni športniki in športniki, bolniki z Alzheimerjevo boleznijo, sladkorno boleznijo tipa 2, epilepsijo. Ketogena dieta lahko pozitivno vpliva na njihovo mentalno aktivnost, njihovo sposobnost pomnjenja in osredotočanja, pa tudi zmanjša občasne izbruhe aken in osveži dermis. Znano je tudi, da sta ravni sladkorja in holesterola v krvi uravnotežena.

Nosečnicam, doječim materam, bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 1 in tistim, ki trpijo za kroničnimi boleznimi srčno-žilnega sistema, jeter in ledvic, odsvetujemo spoštovanje načel ketonske diete.

Vedno pristopite k hrani naravno!

Ketogena dieta lahko izjemno blagodejno vpliva na telo in spremeni naše splošno stanje na bolje, prispeva k poudarjanju možganskih zmogljivosti in lažji sintezi mišičnih vlaken. Veliko število izdelkov za pozitiven odziv na apetit uporablja načela ketoze. Primer teh so biokozmetične kapsule z nivojem Keto.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *